Nad bolezni klopov z bioresonanco 

KLOPI

Prva bolezen, ki jo prenašajo - vnetje možganskih ovojnic ali klopni meningoencefalitis (virus KME), je običajno podobna blažji gripi, poteka z vročino, hudim glavobolom, včasih tudi s slabostjo in bruhanjem, pacienta moti svetloba in ima otrpel tilnik. Ob ustreznem zdravljenju se ta okužba pozdravi v enem ali dveh tednih in običajno ne pušča hujših posledic. Število zbolelih v Sloveniji je vsako leto približno enako -  dvesto na leto. Uradna medicina to preprečuje s cepljenjem, vendar v zimskem času, ko je najmanj verjetnosti za okužbo. Z virusom klopnega meningoencefalitisa se lahko človek okuži tudi z zaužitjem okuženega mleka.

KLOPI IN BORELIOZA

Pri drugi vrsti okužbe - boreliozi (B. burgdorferi s.l.) - je pacientov iz leta v leto več (v zadnjih letih se je celo potrojilo). Pri prenašanju »pomagajo« še drugi - komarji, obadi, pršice ...

Borelioza ali lymska bolezen se kaže z različnimi, včasih težje razpoznavnimi znaki in poteka v treh obdobjih. Kmalu po ugrizu se na tem mestu pojavi rdeča, otekla lisa, ki se v obliki kolobarja širi v okolico, v sredo pa začne bledeti. Kasneje postane koža na tem prizadetem mestu suha, tanka kot papir, ohlapna in ranljiva. Čez nekaj tednov ali celo mesecev nastopijo druge, gripi podobne težave zaradi motenje možganov in živčevja: vročina, glavobol, bruhanje, motnje obraznih živcev, bolečine v raznih delih telesa in mišicah, težje dihanje, tiščanje za prsnico, huda zaspanost in zelo slabo počutje.

Šele čez precej časa (celo več let) se lahko pojavijo še tretje težave: vnetje s pordelostjo velikih sklepov – zlasti kolen, prizadeti se težko zbere, se hitro utruja, je spremenljivo razpoložen, včasih ima tudi hujše zaplete na srcu in živčevju. Uradna medicina to zdravi z ustreznimi antibiotiki.

KLOPI IN HUMANA GRANULOCITNA ANAPLAZMOZA (ERLIHIOZA) 

Tretja bolezen, ki pa se prav tako prenaša z vbodom klopa, pa je humana granulocitna anaplazmoza (A. phagocytophilum); včasih so jo imenovali erlihioza. Simptomi: povišana telesna temperatura, splošna slabost, glavoboli, mialgija (bolečine v mišicah), boleči sklepi, lahko privede celo do nevroloških motenj. Se kaže kot splošna vročinska bolezen, ki se kaže podobno kot v zgodnjem obdobju meningoencefalitisa. Je redkejša bolezen, vendar se Slovenija po obolelosti uvršča na prvo mesto v Evropi.

UKREPI PROTI KLOPOM

Ko se odpravimo na območje, kjer lahko pričakujemo klope: izberemo primerno obleko, pokrivalo in obutev; tkanina naj bo gladka hrbet dvojen (nas varuje tudi pred piki obadov in komarjev), ovratnik in rokavi naj bodo zapeti, srajco zatlačimo za hlače, le-te pa v visoke čevlje, glava naj bo pokrita. Vse nepokrite dele temeljito zavarujemo z ustreznim sredstvom (repelentom), ki odbija insekte, zlasti klope in komarje. Ob prihodu domov se natančno pregledamo, stuširamo in morebitne klope čim prej odstranimo. 

Naročite se
Naročite se+386 (0)40 360 700
Pišite nam
Pišite nampreko spletnega obrazca
Obiščite nas
Obiščite nasTrzin, Ljubljanska c. 13 G