Ko eno zdravilo rešuje porušeno ravnotežje v telesu na eni strani, ga ruši na drugem. Ko dodamo zdravilo za novo težavo, se pojavi tretja. Ko se tablete na nočni omarici množijo, se množijo tudi njihovi neželeni učinki. Krvni tlak niha zdaj v eno zdaj v drugo smer, glavobol ne poneha, lotili sta se nas še omotica in šumenje v ušesih. Posežemo po novih zdravilih, za nove težave. In se ujamemo v začaran krog kemije.  

Tudi če zdravila jemljemo skladno z receptom, torej v predpisanem odmerku in ob priporočenem času, lahko njihovo kombiniranje povzroči resne stranske učinke, saj nam jih pogosto predpišejo različni zdravniki, ki poznajo le eno od naših bolezni, ne poznajo pa naše celotne zdravstvene kartoteke. Stanje lahko še poslabšamo, če simptome, ki so pogosto videti dokaj vsakdanji in ne pretirano resni, zdravimo na lastno pest, z zdravili, ki so nam ostala od, kdo ve kdaj, ali z zdravili, ki jih dobimo brez recepta. Teh je v lekarnah ogromno na izbiro, piše tudi vse lepo o njih,  in zakaj si  torej ne bi za vsak slučaj kupili še vitaminov skupine B. Vse v dobri veri, da nam lahko le koristijo.  Žal pa se pogosto izkaže, da temu ni čisto tako. 

Stranske učinke ima vsako zdravilo 

Zdravila omogočajo premagovanje najrazličnejših bolezni, tudi takšnih, zaradi katerih so nekoč umirali, po drugi strani pa ima prav vsako zdravilo tudi stranske, ne dobre učinke na naše telo. Z vsako tabletko zaužijemo vsaj kanček strupa. Ta se lahko povsem porazgubi, lahko pa povzroči novo, resno težavo, včasih večjo, kot je osnovna bolezen, zaradi katere jemljemo zdravilo. 

Preden zdravilo pride na trg, ga seveda temeljito raziščejo in presodijo, ali je razmerje med pričakovano učinkovitostjo in tveganjem sprejemljivo, žal pa se novi neželeni učinki mnogokrat pojavijo šele, ko je zdravilo že v prodaji v lekarnah. Njihovo preizkušanje je potekalo v strogo nadzorovanih pogojih laboratorijev, novi učinki pa se mnogokrat pokažejo šele v množičnih uporabi v najrazličnejših okoliščinah – pogosto pri pacientih, ki imajo hkrati več bolezni in ki sočasno jemljejo zelo različna zdravila. 

V nacionalnem centru za farmakovigilanco zbirajo podatke o neželenih učinkih zdravil in vsako leto prejmejo od 400 do 750 poročil o neželenih škodljivih učinkih zdravil.

Zdravila lahko različno vplivajo drug na drugega 

Pri jemanju več zdravil hkrati lahko njihovo medsebojno delovanje privede do izboljšanja bolezenske slike ali do neželenih učinkov. Do negativnega medsebojnega delovanja lahko pride pri hkratnem uživanju zdravil na recept in zdravil v prosti prodaji, kot tudi pri sočasnem uživanju predpisanih zdravil z zeliščnimi pripravki in prehranskimi dopolnili, ki naj bi služila samozdravljenju. 

Dovzetnejši za neželene učinke zdravil in medsebojno učinkovanje zdravil so starejši. V Sloveniji prejema okoli 24.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let, 10 ali več različnih skupin zdravil. Po podatku Ministrstva za zdravje, se nevarne interakcije med zdravili pojavijo pri 7 odstotkih bolnikov, če ti jemljejo od 6 do10 zdravil, če pa bolniki jemljejo od 16 do 20 zdravil, se klinično pomembno negativno učinkovanje med zdravili pojavi kar pri 40 odstotkih bolnikov. Slovensko farmacevtsko društvo pa ocenjuje, da se pri 20 do 50 odstotkih starostnikov zdravilo ne uporablja po navodilih zdravnika. 

Če npr. starejši revmatični bolnik hkrati jemlje zdravila proti bolečinam in vnetju, se povečuje tveganje, da bo prišlo do nevarnega učinka kot je krvaveča razjeda na želodcu, ki se pojavi brez opozorilnih znakov. Nevarni za starejše so lahko tudi preveliki odmerki antihistaminikov ali njihovo kombiniranje z nekaterimi zdravili, pojavita se lahko zmedenost in delirij. Antihistaminikov bi se morali izogibati tudi astmatiki in drugi pljučni bolniki, bolniki s povečano prostato in z glavkomom. Ne glede na starost, sladkorni bolniki ne smejo uživati zdravil z etanolom. Podobno je tudi pri drugih zdravilih, s katerimi zdravimo kronične bolezni, in sočasnem jemanju zdravil iz proste prodaje, srčni bolniki bi morali biti še posebej pozorni na to. Lekarniški farmacevti pogosto kot primer omenjajo tudi rakave bolnike in slabo obvladljive neželene učinke zdravil pri njih, da bi ublažili njihove stranske učinke, pa pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih. O jemanju teh bi morali  nujno govoriti z zdravnikom, hktrati pa bi morali upoštevati še navodilo, da 72 ur pred terapijo ne zaužijejo niti enega prehranskega dopolnila. Uravnotežena prehrana ostaja v tem primeru zanje najboljši vir vitaminov in mineralov. Ne nedolžna je tudi kombinacija zdravila proti srbenju v nožnici (tudi glivicam na nogah) in zdravila proti zaskrbljenosti. Kaže se kot nenavadna utrujenost, zaspanost, ki te lahko posrka v dolg, globok spanec sredi belega dne. Da bi se izognili takšnim učinkom, moramo po zadnjem odmerku zdravil proti glivicam počakati vsaj teden dni, šele nato lahko zaužijemo zdravilo proti zaskrbljenosti, svetujejo farmacevti. In za vse, ki še ne veste, od kje izraz šentjanževi otroci, podatek, da je nastal, ko so se pri uporabnicah hormonske kontracepcije, ki so uživale sicer zdravilno rastlino šentjanževko, opazili več nezaželenih nosečnosti. 

Naj ne bo odveč zavedanje, da so zdravila v prosti prodaji namenjena predvsem občasnemu jemanju, in še to zdravim ljudem, kronični bolniki in vsi težji bolniki pa se morajo o tem temeljito pogovoriti z zdravnikom. 

K zdravniku vedno s seznamom zdravil in prehranskih dopolnil

Dejstvo, da lahko že ena tableta acetilsalicilne kisline (Aspiriana) močno zmanjša učinek enalaprila, ki ga imamo predpisanega pri hudem srčnem popuščanju, ali pa pripravek iz kalcija, magnezija ali železa izniči učinek antibiotika tetraciklinske in flurokinolonske vrste, ki nam ga je predpisal zdravnik,  ostaja. Podobnih kombinacij z negativnimi učinki je ogromno, zato je potrebno svojemu lečečemu zdravniku nujno povedati in prinesti listek s seznamom zdravil, ki jih uživamo, tudi  katere vitamine in minerale jemljemo, da bo lahko pravilno določil naše bolezenske znake in se odločil, s katerimi zdravili se bomo v prihodnje zdravili. Če bomo seznam zdravil dopolnili še s svojimi zelo natančnimi opažanji, koko je določeno prehransko dopolnilo ali pa novo zdravilo, ki nam ga je pred kratkim predpisal zdravnik specialist za določene bolezni, vplivalo na naše počutje, bo pogovor s splošnim zdravnikom, ki naj bi bdel in imel celovito kontrolo nad našim zdravjem, še toliko bolj učinkovit in predvsem koristen za nas.  

Splošno pravilo pravi, da je zdravila potrebno uživati z veliko vode, se izogibati sočasnemu jemanju določenih zdravil in vitaminskih ter mineralnih nadomestkov ter zdravil ne uživati ali mešati z vročimi pijačami in alkoholom. Ko jemljemo zdravila, vedno upoštevamo napotke zdravnika in beremo navodila, priložena zdravilu. K splošnemu zdravniku  se vsakič odpravimo z natančnim seznamom zdravil, ki jih uživamo, tako tistih, ki so nam jih napisali razni specialisti kot tistih, ki smo si jih kupili v prosti prodaji. Seznam svojih zdravil imejmo vedno pri sebi, pri roki, najbolje kar v denarnici – to nam lahko v najbolj resnih primerih tudi reši življenje.

Samopredpisovanje zdravil in prehranskih dopolnil – to pa  nikar!

Naročite se
Naročite se+386 (0)40 360 700
Pišite nam
Pišite nampreko spletnega obrazca
Obiščite nas
Obiščite nasTrzin, Ljubljanska c. 13 G